Het Ras

De Silken Windsprite is een ras om verliefd op te worden.  Dat kan ook niet anders met zo'n prachtige uitstraling en fantastisch karakter. 

 

Het karakter van de Silken is erg zachtaardig en vriendelijk. Ze zijn gek op hun baasje, zeer aanhankelijk en gaan graag overal mee naar toe. Tegenover mensen, soortgenoten en andere (huis)dieren zoals katten, knaagdieren of paarden, zal de Silken open en vriendelijk zijn. Met kinderen kunnen Silkens ook  goed opschieten, mits de kinderen natuurlijk goed met de hond omgaan. Een tweede hond of nog beter een tweede Silken Windsprite als maatje wordt erg gewaardeerd door dit ras. Ze doen namelijk niets liever dan samen spelen, racen en ravotten.

 

Zoals bijna elke hondenras heeft ook de Silken Windsprite een dagelijkse behoefte aan beweging.

Dagelijks slechts kleine rondjes om het blok zijn niet voldoende om zijn energie kwijt te kunnen. Een wandeling waarin de Silken lekker kan rennen en ravotten klinkt hem beter in de oren. Daarnaast geniet hij van fietstochtjes en kan hij zelfs mee met ritten te paard. Als op deze manier aan de activiteitsbehoefte wordt voldaan, zal de Silken bij thuiskomst zijn favoriete plekje opzoeken en lekker in slaap dommelen. 

Naast zijn dagelijkse activiteiten doet de Silken graag aan bankhangen en knuffelen met zijn baasjes. Ze weten zich gemakkelijk op schoot te wurmen en laten ze zich niet afwimpelen met een simpele aai over de bol. 

 

Silken Windsprites zijn zeer leergierig en vrij makkelijk te trainen. Met aandacht, beloning en geduld zullen ze commando's snel onder de knie hebben. De Silken leert niet alleen snel, maar heeft hier ook plezier in en pleased zijn baas graag. Deelname aan een hondensport vinden ze dan ook geweldig en ze zijn hier door hun snelheid en wendbaarheid ook uitermate geschikt voor. Tevens zijn Silken Windsprites geschikt voor coursing op de renbaan. Mocht een hondensport geen optie zijn, dan is het ook een fantastisch hardloopmaatje.

 

De Silken Windsprite is naast zijn fantastische karakter ook nog eens een prachtige verschijning. 

Het zijn kleine, zeer atletische windhonden met een  goed gespierde achterhand, een sterke lende, een diepe, krachtige borst en een elegant gebogen nek. 

De ideale grootte van reuen bedraagt 43,18 tot 55,88 cm. Teven zijn iets kleiner hebben idealiter een grootte van 40,64 tot 53,34 cm. Het gewicht varieert, afhankelijk van het geslacht, van 7 tot 15 kg. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen die wat kleiner, groter, lichter of zwaarder zijn.

 

Met veel liefde en aandacht kan de Silken Windsprite wel 15 jaar oud worden.

 

De vacht van de Silken is erg zacht en wordt ook wel beschreven als zijde, vandaar de naam 'Silken'.

Als de Silken Windsprite nat wordt, zal deze nooit stinken omdat de huid, net als bijna alle windhonden,  minder talgklieren bevat dan bij andere rassen. De vacht heeft weinig onderhoud nodig en hoeft niet getrimd te worden.  Eens in de zoveel tijd een bad en een borstelbeurt is alles wat de Silken vraagt. 

 

De Silken Windsprite is over het algemeen een zeer gezond ras. Er komen 2 erfelijke afwijkingen voor waarop getest wordt, namelijk het MDR-1 en CEA gendefect.

 

Bron: Silken Windsprite Club e.V.